Yrityksen taloushallinto on yrityksen tärkein yksittäittäinen osa-alue. Ilman taloushallinon osaamista ja järjestämistä, ei yritys voi menestyä tai edes pysyä pystyssä. Kuitenkaan taloushallinto ei ole kovinkaan monimutkaista. Täytyy vain tietää, mitä seurata ja suunnitella.

Yrityksen taloushallinto on suoraviivaista, tulot täytyvät olla suuremmat kuin menot. Miten tähän lopputulokseen päästään, on taas sitten monen asian summa ja jatkuvasti muuttuvaa.

Muutamat vinkit ovat kuitenkin käytännössä muuttumattomia. Tässä 9 vinkkiä paremman yrityksen taloushallinnon järjestämiseen:

1. Seuraa tuloja ja menoja

Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta on tärkeää pitää kirjaa sekä tuloista että menoista. Kun tiedät, mistä rahaa tulee ja minne se menee, voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä resurssien kohdentamisesta.

Pienissä yrityksissä ei välttämättä ole aina täyttä varmuutta tuloista, mutta menot säilyvät yleensä muuttumattomina. Kun menot ovat tiedossa, voidaan näitä myös tarvittaessa karsia.

Helpoin ja nopein tapa seurata tuloja ja menoja on kassavirta. Kassavirta kuuluu moderniin taloushallintoon. Kassavirta näyttää tehdyt laskut, sopimuksiin perustuvan laskutuksen, ostolaskut ja palkat. Jos yrityksen tulot ja menot perustuvat sopimuksiin, näyttää kassavirta oikein pitkälle tulevaisuuteen.

eCount palvelussa saat selkeän kassavirtanäkymän heti etusivulla. Tämän avulla pystyt ohjamaan yrityksen taloushallintoa. Lue lisää eCount palvelusta.

2. Luo budjetti ja pidä siitä kiinni

Kun sinulla on selkeä kuva tuloistasi ja menoistasi, voit alkaa laatia budjettia. Ole realistinen sen suhteen, mitä sinulla on varaa kuluttaa, ja muista sisällyttää mukaan myös puskuri odottamattomien kulujen varalle. Tee sitten parhaasi noudattaaksesi suunnitelmaa – tieto siitä, että budjetissa on jonkin verran joustovaraa, auttaa sinua pysymään aikataulussa.

Tilitoimisto pystyy auttaa budjetoinnissa tarvittaessa. Esimerkiksi eCount palvelussa saat mahdollisuuden vertailla toteutunutta tuloslaskelmaa laadittuun budjettiin.

3. Hinnoittelu

Tarkista yrityksesi hinnoittelu säännöllisesti varmistaaksesi, että et myy tappiolla. Myös se, miten yritys hinnoittelee tuotteensa, on tärkeää.

Hinnoitteluun löytyy paljon neuvoja, mutta tärkeintä on tietää yrityksesi kaikki kulut. Nämä kulut jaetaan muuttuviin ja kiinteisiin kuluihin. Muuttuvat kulut ovat suoraan myytävästä palvelusta/tuotteesta aiheutuneet kulut, kuten työaika tai raaka-aineet. Kiinteät kulut taas ovat kaikki muut kulut, jotka yrityksesi myynnin tulisi kattaan.

Tärkeintä olisi kuitenkin muistaa, että vain yksi voi olla halvin. Yrityksen täytyy siis löytää jokin myyntivaltti, koska pelkästään hinnalla kilpailu tuottaa ongelmia.

Saat hinnoittelussa tarvittaessa apua tilitoimistosta.

4. Laskutus

Varmista, että laskutat asiakkaitasi ajoissa ja muistutat myös myöhästyneistä laskuista.

Moderni taloushallinto hoitaa sekä laskutuksen, että perinnän automaattisesti tarvittaessa.

Kassavirtalaskelma antaa osviittaa yrityksen tulevasta ja menevästä rahaliikenteestä, mutta kassavirta tarkoittaa konkreettista rahaliikennettä. Mikäli asiakkaat maksavat myöhässä, heikentää tämä kassavirtaa.

5. Pysy järjestyksessä

Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä vinkiltä, mutta järjestäytyneenä pysyminen on avainasemassa, kun on kyse talouden hallinnasta.

Miten yrityksen kirjanpito hoidetaan? Mitä ohjelmia yritys käyttää? Helpoin tapa saada yrityksen toiminta sekaisin, on käyttää mahdollisimman montaa eri ohjelmaa. Esimerkiksi asiakkuudenhallinta, laskutus ja kirjanpito saattavat kaikki olla eri ohjelmissa.

eCountilla koko yrityksen talous on yhdessä paikkaa hoidettavissa ja nähtävillä.

6. Hyödynnä teknologiaa

Taloushallinnon sähköistäminen on käytännössä välttämätöntä nykypäivänä. Sähköinen taloushallinto tulee yrittäjän näkökulmasta joko helpommaksi, aikaa säästäväksi tai halvemmaksi. Mikäli tilitoimisto veloittaa sähköisestä taloushallinnosta enemmän kuin perinteisestä, ei tilitoimistolla ole halua siirtyä sähköiseen taloushallintoon. Tällaisessa tapauksessa tilitoimiston vaihto kannattaa.

Sähköisestä taloushallinnosta voit lukea täältä lisää ja ota käyttöösi nykyaikainen järjestelmä.

Tarjolla on paljon hyviä ohjelmistoja ja sovelluksia, jotka voivat auttaa kirjanpidossa, laskutuksessa, kulujen ja talouden seurannassa. Näiden työkalujen hyödyntäminen voi säästää aikaa ja energiaa taloushallinnossa, jolloin aikaa jää enemmän muille yrityksen pyörittämiseen liittyville asioille. eCount palvelun idea on yhdistää mahdollisimman paljon taloushallinnon osa-alueita samaan paikkaan ja automatisoida nämä. Tällöin yrittäjä säästää aikaa ja rahaa, sekä koko yrityksen taloushallinto on nähtävillä yhdestä paikkaa.

Lue lisää, mitä kaikkea eCount palvelu pitää sisällään.

7. Investoi tulevaisuutta varten

Monet yritykset eivät investoi tulevaisuuteen ja kassa hupenee vain kuluihin. Kun yritykselläsi on rahaa, olisi syytä investoida kasvuun esimerkiksi markkinoinnin, tuotekehityksen tai vaikkapa toimivan laitteiston osalta. Näin varmistat yrityksesi kehittymisen tulevaisuudessa. On tärkeää ajatella tulevaisuutta ja varmistaa, että olet valmistautunut siihen taloudellisesti.

8. Hillitse turha velkaantuminen

Velka voi olla hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein, mutta monet ottavat liikaa velkaa ja päätyvät taloudellisiin vaikeuksiin. Taloushallinnon hallintaan kuuluu järkevien riskien ottaminen, mutta yltiöoptimistisesta ajattelusta on haittaa ja se saattaakin kaataa yrityksen.

Jos sinulla on liikaa velkaa, voi olla vaikea tulla toimeen joka kuukausi ja se voi johtaa taloudelliseen tuhoon. Varsinkin nyt kriisin keskellä korot ovat nousussa ja se aiheuttaa turhia lisäkuluja velkaantuneille yrityksille.

9. Ulkoista taloushallinnon osa-alueita, kuten kirjanpito ja palkanlaskenta

Tilitoimiston tuki on monelle yritykselle välttämätön. Tilitoimisto hoitaa tehokkaammin ja paremmin yrityksen kirjanpidon. Tämä vapauttaa yrittäjän aikaa, jotta voit keskittyä muihin yritystoiminnan osa-alueisiin.

Osassa tilitoimistoissa asiakas ostaa itse myös ohjelmiston. Tällä tavalla halutaan eritellä kirjanpito ja taloushallinnon ohjelmisto. Ajatuksena varmasti on tarjota asiakkaalle valinnanvaraa, mutta todellisuudessa suurelle osalle yrityksistä ei ohjelmistojen välisellä pienillä eroilla ole väliä. Tämä vaikeuttaa yritysten mahdollisuutta vertailla hintoja.

eCount hinnoittelee palvelut aina kokonaisuudessaan ja ilman piilokuluja. Katso hinnasto.

eCount tilitoimistopalvelut Oy on yrityksesi taloushallinnon kumppani

Tarvitsetko apua yrityksen taloushallinnon ja kirjanpidon järjestämiseen? Ota eCount tilitoimistopalvelut Oy kumppaniksesi. Tilitoimiston avulla säästät aikaa, jotta voit keskittyä yrityksesi toimintaan ja talouden seuranta helpottuu.

Me eCountilla erikoistumme pienten yritysten kirjanpitoon ja tarjoamme kattavat talouspalvelut myös yrityksen kasvuvaiheessa. Koko ei vaikuta palvelun laatuun, vaan jokainen asiakas on yhtä tärkeä. Pääset alkuun edullisella kuukausimaksulla, etkä maksa piilokuluja. Ennen kaikkea saat henkilökohtaista palvelua, eikä sinun tarvitse selvittää asioita omin päin.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.